motionlogo2
wat2

WAT

Binnen het project MOTION werkt Mobilab & Care mee aan een actief exoskeleton voor de enkel zodat kinderen met de neurologische aandoening CP gemakkelijker kunnen stappen. 

doel2

DOEL

Met dat exoskeleton willen we de levenskwaliteit  verbeteren van kinderen met CP. CP staat voor cerebrale parese en is een neurologische aandoening die de samenwerking tussen het centrale zenuwstelsel en de spieren bemoeilijkt. Daarom hebben kinderen met CP het moeilijker om te wandelen en dat probleem wordt binnen MOTION verholpen door het gebruik en de ontwikkeling van revalidatietechnologie.

relevantie2

RELEVANTIE

Actieve exoskeletons voor revalidatie van mobiliteit bestaan al op maat van volwassenen, maar voor kinderen zijn zulke revalidatietechnologieën nog niet zo gemakkelijk voorhanden.

Kinderen met CP hebben een typisch wandelpatroon als gevolg van hun hersenverlamming: ze wandelen op hun tenen en hun knieën zijn wat doorgezakt. Bovendien hebben ze weinig kracht om hun voet af te stoten van de grond en is hun evenwicht verstoord. Door deze andere manier van wandelen, vervormt hun musculoskeletaal stelsel, dat is het geheel van onze beenderen, pezen, gewrichten, ligamenten, spieren, zenuwen en bloedvaten in ons lichaam. Door die vervorming ontstaan er op latere leeftijd mobiliteitsproblemen.

De traditionele ankle-foot-ortheses (AFO’s) die nu op de markt zijn, lossen al een deel van die problemen op, maar ze blokkeren de afstoot van de voet. Om die afstoot gemakkelijker te maken, ontwikkelde Mobilab&Care een actieve AFO met een motor. Die levert dan extra kracht waardoor de spieren wat hulp krijgen en de afstoot van de voet gemakkelijker wordt.

De hoeveelheid kracht die nodig is, verschilt van persoon tot persoon, net als de afmetingen van het been. Daarom is het belangrijk dat elke actieve AFO gepersonaliseerd is, zodat de AFO goed aansluit rond het onderste ledemaat en geen wrijvingen of druk veroorzaakt op verkeerde plaatsen.

onze rol2

ONZE ROL

Mobilab & Care zet in dit project zijn expertise over orthopedische revalidatietechnologie en 3D-printen in. Ten eerste staat Mobilab & Care in voor de ontwikkeling van de technologie van de actieve AFO. Bovendien testen we het exoskeleton zelf uit: eerst bij gezonde volwassenen, dan bij gezonde kinderen en dan bij kinderen met CP. Het uittesten gebeurt dus zowel in het labo bij Mobilab&Care als in een klinische setting, namelijk in het Pulderbos en in UZ Pellenberg.  Ten derde voeren we onze kennis en technologie door tot in de klinische praktijk.

Om te beginnen werden de fases tijdens het wandelen van een gezonde persoon onderzocht. Zo werd in kaart gebracht wat er gebeurt tijdens elke fase van het wandelen. Verschillende fases zijn bijvoorbeeld wanneer de voet de grond raakt, wanneer de voet landt op de grond, wanneer de voet afstoot…

Met een detectiesysteem werden al die gangfases gedetecteerd tijdens verschillende soorten van wandelen: normaal wandelen, wandelen met een AFO en gesimuleerd wandelen zoals iemand met CP. Dat laatste hield in dat de testpersoon wandelde op de tippen van zijn tenen en landde met zijn vlakke voet in plaats van op de hiel.  

Met die info over wat de enkel doet tijdens welke gangfase en wat het verschil is in de gangfases tussen iemand met en zonder beperking, werd verder aan de slag gegaan. Het is nu de bedoeling dat de motor die verschillende fases herkent en de juiste hoeveelheid kracht geeft tijdens de geschikte fases. Dat zal in de nabije toekomst grondig getest worden.

toekomst2

TOEKOMST

Het onderzoek is nog volop aan de gang!

Het actieve AFO kan ook nog gekoppeld worden aan een exoskeleton rond de heup en eentje rond de knie. De ontwikkeling van die gewrichten vindt plaats bij onze partners.

onderzoekers2

ONDERZOEKERS

Luiza Muraru

Veerle Creylman

Roy Sevit

Eveline De Raeve

Tom Saey

Koen Janssens

Daniel Morales

Daniel Morales

duur2

DUUR

3/01/2019- 31/03/2023

  

Partners

partners MOTION

Ondersteund door

interreg twee zeeën
combinatielogovlaio

Contact